Soft Academy – историята на академията през погледа на Станислав Георгиев

Какво е нужно, за да предоставиш качествено образование и да мотивираш хората? Защо един млад човек избира предизвикателството да работи за себе си и да гради екип от нулата пред изкушаващата възможност да бъде високо платен програмист в голяма компания и да работи от 9 до 6? Екипът на  реши да разкрие тайни от кухнята за по-любопитните от вас. Как работи екипът ни и какво стои зад успешните и качествени курсове по програмиране. В серия от интервюта ние ще ви представим нашия екип, който влага усилия и ентусиазъм, за да даде старт на вашата ИТ кариера.

 

Днес ви представяме Станислав Георгиев. Той е управител и съосновател на Soft Academy. Има над 6 години опит като софтуерен разработчик, а от 5 години практикува и преподавателска дейност. И въпреки, че неговата страст са тениса и ските, Станислав се наслаждава не по малко на времето прекарано в учебните ни зали, отколкото на корта и на ски пистите (или по-точно извън тях, където е любимото му място за каране). Той е една от движещите сили на екипа ни, винаги усмихнат, отзивчив и ентусиазиран за нови предизвикателства.

 

Станислав Георгиев - soft academy

 

Станислав, как се зароди идеята за Soft Academy? Разкажи ни малко повече?
– Ами случи се доста отдавна, преди над 6 години, когато още работих активно като Java developer. Всъщност идеята да направим академия, в която хората да се учат на програмиране дойде на Николай Томитов. Тогава с него бяхме колеги и един ден, докато се разхождахме на терасата, той ми подхвърли идеята за това. Бяхме си говорили, че имаме нужда от ново предизвикателство и тогава нито за момент не се зачудих преди да му кажа „хайде да го направим“. С Николай основахме SoftAcad (това е старото име на академията) и това коренно промени живота ни. За над 6 години имаме страшно много успешни обучения не само в 4-те ни учебни ни зали в София и Пловдив, но и в някои от най-големите IT компании в България. Използвам момента да го поздравя за това и да му благодаря, че заедно си гласувахме такова доверие.

 

Какви бяха първите предизвикателства, с които се сблъскахте в началото?
– Хм… Бяха толкова много, че не знам от къде да започна :). Отначало беше много трудно, тъй като преди да се решим да се отдадем изцяло на това предизвикателство се налагаше около 6 месеца да работим едновременно и като програмисти и да градим основите на академията. Но всъщност, не това беше най-трудното. Най-голямото предизвикателство беше да запазим вяра, че нещата ще се получат, въпреки трудностите. Спомням си, че на първият ни курс (този по Java, който водихме с Николай) дойдоха 5 души, а на вторият (той беше по релационни бази данни) бройката намаля на 3-ма души, което обаче не ни сломи.

 

Какво е необходимо, за да може Soft Academy да предоставя качествено образование и наистина практически приложими знания?
– Доста неща са необходими. Преди всичко, се налага хората, които управляват да имат ясна и актуална представа за IT сферата и да са минали през етапите на развитие, през които преминава всеки, за да се превърне в успешен IT специалист, без значение дали става дума за програмиране, софтуерно тестване или друг тип работа. Нужно е да можеш да погледнеш през очите на хората, които искат да се обучат, за да може да разбереш от какво имат нужда и какъв е успешният подход за работа с тях. Повярвайте ми, това е много трудно, когато говорим за вече работещи хора, които желаят да се преквалифицират, каквито са повечето ни клиенти.

 

Станислав Георгиев - Станислав Георгиев

 

Какво е най-ценното предимство на курсовете на Soft Academy?
– Това, че сме концентрирани и дори бих казал специализирани изцяло в работата с един тип хора и курсовете ни са оптимизирани за тях. Става дума най-често за работещи хора с други професии на възраст между 23 и 38 години, решени да сменят професията си с нещо по-перспективно. Повечето от тях нямат никаква представа от програмиране и затова обученията ни започват от най-основните неща. Курсовете ни целят за сравнително кратък срок от около 3 месеца да дадат най-основните познания, които са абсолютен минимум за да може някоя IT фирма да гласува доверие на дадения човек. От там нататък, в една реална работна среда той се развива в пъти по-бързо от колкото на който и да е курс.

 

И получава ли се това? Трудно ли е?
– Разбира се, че се получава. Не е никак лесно, но пък си струва усилията. Много често сме срещали остри коментари към нас или колеги от друга академия за това, че няма как за 3 месеца хората да успеят да станат програмисти. Всъщност за 3 месеца хората не стават програмисти, но успяват да достигнат този минимум от знания за да започнат работа като Junior програмисти или QA-и и от там нататък всичко е въпрос на време за да се опровергаят песимистите. Имали сме и продължаваме да имаме много наши курсисти, които успешно са се преквалифицирали.  Доказателство за това са Success Stories на нашите курсисти, които можете да прочетете в блога ни. Гордеем се тях!

 

Вие сте една от първите академии, които стартираха курсове по програмиране преди повече от 6 години? Как се справяте с конкуренцията и трудно ли е да се борите с множеството конкуренти?
– Смятам, че хората оценяват качеството на работата ни и това, че показваме специално отношение към тях, което много ни помага да сме конкурентоспособни. Сигурен съм в това, тъй като над 70% от курсистите ни идват след препоръка от техни приятели, които са изкарали курс при нас, повечето от които и са започнали работа в IT сферата.

Soft Academy - ит обучения

И все пак, кое е вашето най-силно конкурентно предимство? Според курсистите ви, вие не само организирате курсове по програмиране, а правите много повече.
– Бих отбелязал 2 неща: Преди всичко опитът ни – от над 6 години сме в играта и сме обучили над 1800 души в над 100 проведени курса (цифрите са към дата януари 2017г.). Имайте предвид, че ние работим в сравнително малки групи от по 10 до 20 души (в зависимост от обучението).
Другото нещо е отношението ни към клиентите, което започва много преди даден човек да си заплати и да започне обучение и продължава много след края на курса. Всеки, който има желание да изкара IT курс може да се консултира с екипа ни за това кое обучение е правилното за него и да му помогнем да направи правилния избор. От скоро организираме и безплатни консултации в залите ни, на които говорим много ценни неща за това какво е необходимо за да успее човек да даде старт на своята IT кариера. Следващата такава например ще се проведе на 08 февруари.
Заедно с това, преподавателите ни продължават да помагат на курсистите и много след края на обучението, помагайки им в трудният процес на ходене по интервюта и въобще в началото на професионалната им кариера. Те са истински ментори за нашите курсисти по пътя им към успеха.

 

Мотивирай читателите ни: Лесно или трудно е да работиш в ИТ сферата и какво трябва да направят ако искат да станат наистина добри специалисти?

– Нужно е най-вече желание, много труд и последователност. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от тях и записването на курс при нас няма как само по себе да им гарантира успешна преквалификация. Ако обаче положат нужните усилия и усвоят на високо ниво нещата, на които ги учим имат всички шансове за успех. IT пазарът не само в България, а и в чужбина има огромна нужда от работни кадри, така че няма по подходящ момента от сега човек да се занимава с работа в IT сферата.

 

Благодаря ти за отделеното време, желаеш ли да добавиш нещо за финал?

– За финал ще се обърна към бъдещите ни клиенти, обяснявайки идеята зад слоганът ни „Make a step Forward!“ – след успешно обучение при нас може да направите голяма стъпка напред в професионален план, което неминуемо ще се отрази много позитивно и на личния ви живот. Не е лесно, но си заслужава!