Впечатлете бъдещия си работодател с лично портфолио

Да направим своето CV под формата на онлайн портфолио е един много добър начин да представим своите умения, проекти, работен опит и информация за нас самите. Първото впечaтление, което направите на бъдещия си работодател, трябва да ви отличи от останалите кандидати, за да си дадете добър шанс да бъдете поканени на интервю. След като вече успешно сте завършили своя курс по програмиране в Soft Academy и сте разработили няколко проекта, е добре да пристъпите към тази стъпка. В тази статия ще ви покажем най-лесния начин да направите своето първо онлайн портфолио с платформата WordPress.

sample-online-resume

CMS системата WordPress e един от най-лесните начини да създадeте сами своя собствена уеб страница. Избираме нея и заради темите, които са налични – безплатни или ако решите да инвестирате пари- платени. Преди да стигнем до темите обаче, нека видим какво ще ви бъде нужно, за да стартирате портфолио уебсайта си:

  • 1. Хостинг – с все по-широкото навлизане на WordPress и все по-големия потребителски интерес, хостинг компаниите разработват инструменти, които максимално ще ви улеснят в инсталацията и управлението на уебсайта ви. Пример за такъв инструмент е WordPress Wizard, интегриран в cPanel контролния панел на споделените хостинг планове на ICN.Bg. Важно е да изберете надежден и качествен хостинг, за да не се налага посетителите на сайта ви да чакат дълго време преди той да зареди и да се чувствате сигурни, използвайки услугата. Всеки курсист на Soft Academy получава безплатен хостинг от ICN.Bg за една година.

 

  • 2. Домейн име – Заедно със закупуването на хостинга, с което ще можете да качите сайта си на мощен сървър с множество ресурси, ще ви трябва и домейн име. Най-добрата идея за домейн името на вашето онлайн портфолио е вашето собствено име и фамилия, а най-честите разширения при такъв вид уебсайтове са .info, .me и .com.

 

  • 3. Добре е  да имате ясна визия и план какво искате да представите като информация в уебсайта си. Стандартът, който можете да използвате, включва:

– вашето образование и обучения, които сте преминали, с прикачени сертификати, ако имате такива;

– подробно описание на технологиите, с които можете да работите и езиците за програмиране, които владеете – Java, PHP, MySQL, C#, .Net и др.

– секция „За вас“, където е мястото да покажете индивидуалност и да се изявите като личност с интереси и стил;

– съберете препоръки от ваши бивши работодатели или ако сте специалист на свободна практика, от хора, за които сте работили по проекти;

– естествено вашето портфолио трябва да включва проектите ви – в зависимост от вашето професионално направление тук можете да приложите статии, уебсайтове, приложения, изображения и т.н.

– не забравяйте да добавите контактите си, за да сте сигурни, че ако потенциалният ви нов работодател е впечатлен и иска да се свърже с вас, той може да го направи без да му се налага да претърсва целия сайт. За добър личен брандинг, можете също така да свържете уеб страницата си със социалните си мрежи – Facebook, Twitter, LinkedIn.

 

4. WordPress тема – след като сте готови с хостинг, домейн и план, следващата стъпка е да изберете WordPress тема, подходяща за портфолиото ви.

Съществуват множество добри безплатни теми, които можете да изпробвате и да ви спестят пари. Недостатък на безплатните теми е, че е трудно да изпъкнете с дизайн и оригиналност, защото те биват използвани от голямо количество потребители интернет. Платените се отличават с по-разчупен дизайн и повече възможности затова ако имате бюджет можете да помислите и за това.

 

Едно добре оформено онлайн портфолио може сериозно да ви открои от останалите кандидати, които са ангажирали служителите от отдел човешки ресурси с поредното CV формат Europass. Работата или проектът, с който най-много се гордеете трябва да е на показ, придържайте се към най-важното, но не се притеснявайте да покажете своята личност, за да можете да създадете персонална връзка с евентуалния ви нов работодател.


*Изображения – Интернет.