Java програмиране: Къде се използва Java и какви са възможностите ви

Възможности на java програмирането

Ако тепърва започвате да учите Java програмиране или обмисляте дали да се запишете в курса ни по Java програмиране за начинаещи, сигурно се чудите къде всъщност и за какво се използва Java. Тя е един от най-търсените езици за програмиране в момента, но какви продукти и софтуерни услуги я използват?

Не виждате много игри написани на Java, с изключение на така популярния Minecraft. Нито десктоп приложенията, нито операционните системи като Linux или Windows използват Java. Къде тогава да я „търсим“ и къде се е скрила тя? Много програмисти задават тези въпроси, преди да се захванат с изучаването на Java. Според Oracle над 3 млрд. устройства използват Java, както и голяма част от софтуерните компании. Множество server side приложения са написани на Java, за да обработват милиарди заявки на ден.

 

Как изглежда обаче Java в реалния свят и къде се използва?

Финансовия и банковия сектор са отговорни за около 37% от употребата на Java по света. Популярен цитат на Gartner Group е „Java goes where the money comes from!“ 19% от употребата и е в сферата на образованието и по-скоро онлайн инструментите за обученията. 11% пък се падат на сферата на онлайн търговията и платформите за онлайн търговия, 7% в софтуерите в сферата на здравеопазването и транспорта.

Java програмиране

Android апликации и Java програмиране

Ако отворите своя Android смартфон ще видите множество приложения, използващи Java в комбинация с with Google Android API, което пък е подобно на JDK. Tова автоматично означава, че овладявайки Java, вие може да се превърнете и в успешен Android developer.

 

Сървърни приложения във финансовата сфера

Както вече споменахме Java е особено популярен език в банковата сфера и финансовите услуги. Използва се за писане на server side приложения, в повечето случаи без front end, които получават данни директно от сървъра (upstream), обработват ги и ги изпращат към слведващия процес (downstream).

 

Java web applications

Java се използва и в e-commerce сферата и при уеб апликациите. Съществуват множество RESTfull сървиси, създадени използвайки Spring MVC, Struts и пoдобни frameworks. Приложения базирани на Java се използват и в правителствения сектор, здравеопазването, образованието и др.

 

Приложения за търговия

Тук говорим отново за финансовата сфера, но в частност trading индустрията и risk management. Световно популярна платформа е Murex.

 

Софтуерни тулове с Java 

Множество тулове за разработка на софтуер са написани на Java, напромер Eclipse, InetelliJ Idea и Netbans IDE. Дори оpen source технологии като Open Office използват Java.

 

И няколко любитни факта:
  • 1.1 милиарда десктоп устройства използват Java;
  • 930 милиона Java Runtime Environment се свалят всяка година;
  • 3 милиарда мобилни телефона използват Java;
  • 100% от всички Blu-ray плеъри използват Java;
  • Java задвижва принтери, уеб камери, игри, навигационни системи за коли, станции за заплащане на паркинг, терминали за онлайн плащания и много други.

 

Java програмиране със Soft Academy

Всичко това може да ви наведе на мисълта, че започването на курс по Java програмиране би било едно прекрасно начало на вашето кариерно развитие в сферата на програмирането и ще отвори множество врати пед вас. В нашият курс „Програмиране с Java“, който провеждаме от 2011г. сме подготвили подробна програма, с която да добиете пълноценни и обширни знания.

Побързайте да се запишете, защото местата са ограничени! Свържете се с нас:
Телефон: 0877 731 365
Еmail info@softacad.bg
Website: https://softacademy.bg/