Велико Великов – двигателят зад IT обученията на Soft Academy

Зад всяка IT академия и IT обучения стои емоцията и ентусиазма на определен екип. След като ви срещнахме с нашия управител – Станислав, днес ви представяме Велико Великов –  главен мениджър на академията и преподавател по програмиране с Java. участва активно в организацията на всеки курс и неуморно комуникира с курсистите. Велико е най-забавния от колектива ни, често провокиращ конструктивни спорове и идеи. Вижте повече!

 

Велико, ти си главен мениджър на Soft Academy. Разкажи ни как се присъедини към академията?

Присъединяването ми към академията беше доста дълъг процес :). С Николай (единият от съоснователите на Soft Academy) сме колеги от Софийски университет. С него още от самото начало на академията сме обсъждали различни идеи и възможности за развитие на такъв тип бизнес. От създаването на Soft Academy, до момента, в който той ми предложи да се включа, аз следях от близко развитието на академията като страничен наблюдател. В последствие започнах и да помагам в свободното си време и да съчетавам дейността с работата ми като програмист. Преди около 3 години и половина назря моментът, в който да отдам времето си почти напълно на Soft Academy :). В началото ми беше доста трудно, защото уменията, които трябва да имаш, за да се справяш с мениджърски задачи са съвсем различни, от тези на добрия програмист. Станислав обаче беше изключително търпелив към мен и успя да ми предаде една голяма част от знанията и уменията, които беше развил управлявайки академията, преди аз да се включа.

java програмиране преподаване

Как избра да се занимаваш с програмиране и как се насочи към конкретно направление на ИТ сферата?

Още от малък бях добър по математика и винаги ми е било интересно да се занимавам с техническа материя. Изборът дойде някак естествено… В интерес на истината програмирането не ми е хоби и го възприемам по-скоро като работа и начин за изкарване на прехраната, но то често ми поставя доста трудни задачи за решаване.  Писането на софтуер ти дава различни предизвикателства, с които да се справяш, а това за мен е изключително важно и мотивиращо.

 

Труден ли беше изборът между добре организираната работа като програмист и непредвидимостта на ежедневието ти сега? Ти си основният двигател, стоящ зад почти всеки курс в Soft Academy?

Да, определено! Дори след толкова време все още имам моменти, в които съм раздвоен и разколебан, но чувството, че си важна част от даден бизнес и до голяма степен всичко зависи от теб е страхотно. Виждаш директно резултатите от труда си и нямаш право на отпускане в нито един момент. Защото направиш ли го, просто всичко спира :).

 

Ти си човекът от академията, който се среща с най-много курсисти и млади хора, желаещи да се развиват. Смяташ ли, че те са мотивирани достатъчно и какво би ги посъветвал?

Всичко е строго индивидуално. Някои курсисти наистина са много мотивирани, други по-скоро искат да бъдат мотивирани, но де факто не са. Странно е. Хората често са мотивирани до първия момент, в който не могат да се справят с даден проблем. След това мотивацията им спада.

Според мен най-важното нещо е човек наистина да си постави за цел да стане програмист, QA, системен администратор или каквото и да е друго, защото ако започваш нещо с идеята „Ще го пробвам, пък каквото стане“, едва ли ще имаш успех. Много е важно човек да е наясно с целта си и задължително да отдели време и усилия, за да я постигне. От само себе си няма да стане.

Велико Великов Soft Academy

Често говориш за упоритост и мотивация, а ти упорит ли си? Какво те мотивира?

Водили сме спорове много пъти със Станислав (нашия управител) и Ивета (нашия маркетинг мениджър). И двамата знаят, че няма нужда да обяснявам колко съм упорит. Шегувам се 🙂

Като цяло съм доста упорит, стига да виждам смисъл в нещото, което правя и естествено да ми е интересно. Аз съм от този тип хора, които постоянно се самопредизвикват. Ако успея да постигна нещо, това вече не е достатъчно за мен. Започвам да искам да постигна нещо по-трудно, или да свърша определена задача още по-добре от предишните пъти.
Като цяло, ако мога да използвам по-спортна терминология – играя за победа абсолютно винаги, без значение дали това се отнася за работа или личен живот.

 

Ще завършим с един вече класически въпрос за всички интервюта в блога. Мотивирай читателите ни!

Всеки може да се реализира като професионалист в IT сферата стига да извърви съответния път. Четете в интернет, посещавайте курсове, гледайте видеа, дайте си време, за да постигнете резултати. Не се отказвайте! Щом сте решили нещо да се случи, направете всичко възможно, то да стане! Няма лесни победи, затова бъдете упорити, проактивни и не се отказвайте, докато не постигнете целите си ! Retreat is not an option!