5 стъпки: Как да стана програмист, който всяка фирма иска да наеме

Замисляли ли сте се, защо някои програмисти намират подходящо работно място по-лесно от други? А задавали ли сте си въпроса „Как да стана програмист, който се развива бързо и стремглаво в кариерата и компанията си?“

Тази статия ще ви даде няколко насоки как да започнете и как да се превърнете в мечтания служител за всяка IT компания. Екипът на Soft Academy събра полезни съвети от популярни софтуерни кoмпании, как да направите добро впечатление ако търсите работа или все още сте начинаещ програмист.

Вашето представяне онлайн
  • – CV – Вашето CV е вашето лице и първата стъпка към успешна кариера като програмист. При текущото търсене на подходяща позиция на българския пазар, да се отличите е наистина трудно. Опитът ни в работата с големи IT компании показва, че така познатото CV в европейски формат съвсем не е достатъчно. Постарйте са да създадете креативно ваше представяне, като можете да използвате онлайн инструменти от типа на VisualCVили EnhancCV. Обърнете специално внимание на частта в която описвате опита си до сега, като подробно опишете използваните технологии и вашия принос към конкретния проект.
  • – LinkedIn профил – Абсолютно задължително е да го имате, както е и абсолютно задължително да го попълните цялостно. В случай, че нямате натрупан професионалния опит, наблегнете на добавяне на проекти, в които сте участвали. Курсове, които сте завършили успешно и  сертификати, които притежавате. Включете и т.нар. Skills или умения, които пък е добrе да съберат максимално много endorsements. LinkedIn профилът ви е прекия път към множество HR и рекрутъри, които при добре структурирано представяне в професионалната социална мрежа сами ще ви потърсят.

 

Езици за програмиране, нови технологии и практика

Добре е постоянно да се усъвършенствате, учейки нови технологии. Курсовете по програмиране, софтуерните академии и учебни центрове предлагат множество обучения по съвременни софтуерни технологии, които отговаря на нуждите на IT сферата и на вашите лични интереси.

Нашият съвет е, преди да се спрете на конкретен курс или обучение да погледнете в перспектива. Някои езици за програмиране като Ruby или Scala например са последен тренд, но пък намирането на работа с тях е предизвикателство. В Soft Academy ние се стараем да ви предложим само курсове, които ще ви дадат бърз кариерен старт и голям избор от възможности в IT сферата. Всички наши учебни програми са практически насочени и целят да  развиятцялостно вашите умения и качества в сферата  на програмирането.

Езици за програмиране

 

Не сменяйте работата си на 6 месеца

Ние добре знаем, че IT индустрията е най-динамичната в България. Посещавайки курсове по програмиране, системна администрация или web development вие ще се превърнете в все по-търсен специалист и обект на желание от много компании. Не ви съветваме обаче да сменяте често работата си. Никой работодател не би реагирал позитивно на човек, който сменя работното си място на 6 месеца или година. Затова и избирайте внимателно компанията, в която искате да се развивате и работите.

 

Проактивност и лична позиция

Като IT специалист, от вас се очаква не само да се справяте добре с работата, но и да бъдете проактивни. Предлагайте смело нови идеи и нови технологии, които биха оптимизирали работата в екипа и биха помогнали да завършите проекта по-бързо. Особено при работа в outsourcing компания, която работи с клиенти, времето и човешкия труд е най-ценния фактор. Предложете методология, която да подобри резултатите на екипа и се обосновете в идеята си. Това няма да остане незабелязано.

 

Комуникация с екипа и колаборация

Както нашия главен мениджър Велико Великов винаги казва – „Работейки в IT компания, вие сте част от един екип и една общност.“ Колаборирайте с колегите си, помагайте им и търсете помощ от тях. Участвайте не само в програмирането, но и в изготвянето на документация по проекта, по който работите. Креативна идея е и изготвянето на самообучения в екипа, в който работите. По този начин, вие споделяте знания, но и получавате такова.

 

Очаквайте следващите ни статии със съвети за успешна IT кариера.