Защо да стартираш своята IT кариера сега?

IT кариера
Индустрия с потенциал.

Един от най–нашумелите и съвременни браншове е IT. Нашумял, защото напоследък има огромно търсене на кадри от безброй компании. Съвременен, защото е технологично обвързан и подготвя специалисти за една от най-динамично развиващите се сфери. За дефиниция, IT е съкращение от „Information Technology“ и съществува от 80-те години на 20 век. Днес зад IT сектора стои огромна индустрия, в която се реализират специалисти с разнообразни технически умения. Програмиране, софтуерно тестване, бази данни, системна администрация са само част от възможностите за развитие, които бранша предлага.

Възможности за IT специалистите.

IT секторът е сред малкото български индустрии с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб. В софтуерния бранш са заети едни от най-висококвалифицираните и добре платени специалисти в страната.
В повечето IT компании в страната и света се налагат гъвкави модели на управление. Въвеждат се нестрого определени правила и се ценят индивидуалните нужди на служителите – отхвърляне на задължителния дрескод, гъвкаво работно време, бонусна система, възможност за работа извън офиса.

Индустрията в цифри.

Сектора е силно конкурентоспособен, а 50% от него е експортно ориентиран. Повече от 90% от износа е в Западна Европа, САЩ и Канада. Българските компании в сектора изнасят над 1 милиард щатски долара годишно, което представлява 12% от българския износ. Според последни данни на Националния статистически институт средната нетна месечна заплата на IT специалист у нас е 2750 лв. Измерена чрез покупателната способност, заплатата на българските IT кадри става идентична с тази на колегите им във Великобритания. През последните години значително намалява емиграцията на IT специалисти и тенденциите за връщането на българи в страната от чужбина стават все по-основателни.

Започни своята IT кариера. Курсове по програмиране и софтуерно тестване.

Проблемът на IT индустрията.

Остър дефицит на квалифицирани кадри е основният проблем на IT сектора. Към момента, отваряйки един от големите сайтове за набиране на служители откриваме над 2000 отворени позиции за цялата страна.
Същевременно в университетите ни се преподават по изключително остарели методи, крайно недостатъчни за реализация. Компаниите намират решение в това да продължат обучението на вече наети служители или се доверяват на млади кадри, продукт на академии, които имат за цел да квалифицират и преквалифицират хора, проявяващи интерес към работа в бранша.

Добрата новина.

За щастие много академии и учебни центрове насочени към специализация във софтуерната индустрия предлагат разнообразни курсове. Ние от Soft Academy вече 5 години се грижим за квалификацията на IT кадри, предлагайки обучение за хора без предишен опит. Разполагаме с 3 учебни зали в София и 1 в Пловдив, където провеждаме курсове по програмиране и софтуерно тестване. Обученията са с продължителност до 3 месеца, а занятията се провеждат след работно време, за да са достъпни за всички.
Повече за нас разгледай на http://softacademy.bg/.

алт. стартирай своята IT кариера

Автор: Катрин Дамянова.

© 2017 SoftAcademy.

Login

Create an Account Back to login/register